Mediterrane serre in Leiden

Opdrachtgever: K. Evers

Over het karakter

Deze serre is ontworpen als leef- en werkruimte voor een schrijfster. Het uitgangspunt voor het ontwerp voor deze uitbreiding was een mediterrane atmosfeer te creŽren. Dit is enerzijds bereikt door de vormentaal en anderzijds door het materiaalgebruik. In het gewelfde plafond zijn lichtkoven aangebracht die indirect veel daglicht naar binnen werpen;

De gekozen materialen zijn steenachtig met natuurlijke kleuren. Een bestaande karakteristieke tuinmuur is geÔntegreerd in het interieur. De glazen vouwpui in de achtergevel is volledig te openen zodat in de zomer het terras "naadloos" overgaat in het interieur. De gekozen plavuizen zijn dan ook binnen en buiten hetzelfde.

Door de achtergevel van het bestaande grachtenpand volledig door te breken is er ťťn ruimte ontstaan met de keuken. Deze ruimte is volledig nieuw ingericht met een nieuwe keuken en een "nissenwand" met ingebouwde verlichting.

Over de oriŽntatie

De lengte oriŽntatie is noordoost Ė zuidwest. Het terras op het zuiden ligt lager dan de tuin. Door de beschutte ligging kan hier de hele dag van de zon genoten worden. Achter in deze tuin is een nieuwe berging gebouwd.

Over de materialen en installaties

Fundering: betonnen plaatfundering
Vloer: geÔsoleerde betonvloer met terracotta plavuizen
Gevels: geÔsoleerde spouwmuur van gemetselde ijsselformaat baksteen, boven pui wit krabpleister
Dak: platdak met bitumendakbedekking en schelpen
Kozijnen: wit gemoffeld geÔsoleerd aluminium
Wandafwerking: leempleister
Verwarming: vloerverwarming en design radiatoren
Bijzonderheid:
*achtergevel kan volledig worden opengeschoven
*gewelfd plafond

Kengetallen

Terrein: achtererf 70 m2
Vloeroppervlakte serre: 18 m2
Volume: 54 m3

Bouwsom excl. bijkomende kosten en btw: op aanvraag