Een nieuw gebouw voor de kamer van koophandel in Barcelona

Overdenkingen

Het nieuwe gebouw moet makkelijk toegankelijk en "transparant" zijn voor het publiek met een prettig binnenklimaat. Hiertoe is het publieke deel gelegen op de begane grond transparant en toegankelijk zowel vanaf de Avenida Diagonal als vanaf de andere kant via het park met vijver.

Het atrium tussen de kantoren voorziet in frisse lucht, zodat de gebruikers de ramen kunnen openen zonder tochtverschijnselen. Bovenin bevindt zich op het dak een tuin met restaurant dat men kan bezoeken tijdens de pauze.

 

 

 

 

 

 

 

De installaties

De installaties zijn milieuvriendelijk. Het gebouw gebruikt actieve en passieve zone energie. Collectoren zijn ge´ntegreerd op het dak en de gevels en voorzien het gebouw voor 50% van energie. De daktuin en de vijver in de entree verzamelen regenwater dat het grijze watercircuit van het sanitair voedt. De verwarming en koeling zijn ge´ntegreerd in de betonnen vloeren/plafonds. Een warmtepomp met warmtewisselaar voorziet het leidingsysteem van warmte of koeling al naar gelang de behoefte. De ventilatie is natuurlijk via het atrium en de klimaatgevels.

 

 

 

 

 

 

 

 

De constructie

De hoofdconstructie is van staal en voorgespannen beton. De gevels zijn van glas en prefab vezelbeton. De gevels van het atrium zijn van structurele beglazing.

 

Adviseurs

Ingenieursbureau Zonneveld Rotterdam: Staal en beton constructies

Octatube Delft: Structurele beglazing en vezelbeton