restauratie en fundering vernieuwd van schilders atelier

Het bouwjaar van het pand Lutmastraat 271 in Amsterdam ligt rond 1893. De architect was Eduard Cuypers (1859-1927) die een neefje was van P.J.H. Cuypers bekend van rijksmuseum en centraalstation. Het atelier werd gebouwd in opdracht van de beeldhouwer W.H.Crevels (1855-1916). Rond 1898 ontving hij van rijtuigen fabriek Gebroeders Spijker om de gouden koets te ornamenteren met beelden. Michiel de Klerk die als jongeling zijn carrière als architect starte bij Cuypers heeft wellicht nog aan dit atelier gewerkt.

De laatste 40 jaar werd het pand gebruikt als schilder atelier door Jan Sierhuis. Daarvoor had de schilder Wim Schumacher (1894-1986) op de eerste etage zijn atelier. De voor- en achtergevels van het hoofdgebouw zijn houtskelet gevels met ingevuld metselwerk.De ramen en kozijnen zijn van grenen en rondom geschilderd.

De laagbouw aan de achterzijde werd voorzien van een nieuwe fundering met betonvloer en vloerverwarming. De wanden en plafonds werden geïsoleerd. De gevels en kozijnen van het hele pand werden hersteld  en waar nodig vervangen. De daken werden voorzien van nieuwe dakbedekking.

historische zwart wit foto’s met dank aan het stadsarchief

deel dit project:

meer projecten

vakantiewoning uitgebouwd en energie zuinig gemaakt in Ruinen

energie zuinige woning in papendrecht

atelier woning casa pintor in spanje