restauratie pand en stijlkamer aan de Amstel

Het volledige pand werd gerenoveerd. De buiten gevel en stijl kamer met plafondschilderingen op de belle etage werden gerestaureerd.

Het woonhuis dat samen met het pand Amstel 177  werd ontworpen als dubbel herenhuis. In 1880 betrok de beroemde fysiotherapeut Dr J.G. Mezger het pand en werd het interieur verfraaid. Het hoekpand, op de hoek van de Amstel en de Sarphatistraat, is gelegen aan de voet van de Amstelbrug.

De voorkamer met 19e eeuwse stijlkamer is nagenoeg gaaf bewaard gebleven, met originele lambriseringen, wandbespanning, raam- en deurkozijnen en de deuren inclusief het bijbehorende beslag. De haardpartij bevat twee zuiltjes van rood marmer met kapiteeltjes en blauwwitte tegeltjes waarop het monogram van Dr. Mezger is weergegeven. Boven de haard is een spiegel in een lijst van uitbundig houtsnijwerk. Het houten cassetteplafond bevat acht plafondschilderingen met voorstellingen van spelende kinderen, geschilderd in 1888 door Ernst Witkamp en Nicolaas van der Waay. De symmetrisch vormgegeven wand waarin de dubbele deur naar de achterkamer is opgenomen, bevat rechts een schijndeur, dit als tegenhanger van de toegangsdeur links.

3d tekeningen van de kapverdieping met dank aan Marinus van Hall

deel dit project:

meer projecten

vakantiewoning uitgebouwd en energie zuinig gemaakt in Ruinen

energie zuinige woning in papendrecht

atelier woning casa pintor in spanje